dissabte, 16 de maig del 2009

Al centre de totes les mirades

F. Vera: Davant de la Seu de Palma. 2009

Una aplicació com el Google Earth, pensada per donar una vista aèria de qualsevol indret del món, incorpora Panoramio, una eina mitjançant la qual els usuaris hi poden aportar fotografies d’un indret determinat permetent combinar dues visions d’un mateix indret. Aquestes fotografies vénen a ser com les agulles amb bandereta que hom situa sobre un mapa per marcar aquells indrets on hi ha anat; una evolucionada manera, potser més civilitzada, d’expressar l’arrelada tradició del grafit en el monument insigne.
El grafit té una llarga tradició. Quasi resulta impossible visitar un indret venerable on no hi haja un fent esment d’alguna visita, advertint-nos de què algú ja va ser-hi abans que nosaltres. En alguns lloc poden observar-se, degudament preservats, grafits d’uns quants segles d’antiguitat, i no sé si amb el temps també acabaran protegits aquells que ara ens semblen exemple d’incivilitat.
El grafit és una constació in situ, l’indici d’una estada. La fotografia, tot i servir, ja des d’un bell inici, com a testimoni de presència, ho feia de manera diferida, lluny del lloc constatat i només arribava a un reduït cercle d’amistats o coneixences que potser ni tan sols hi havien anat. Ara, la tecnologia i la xarxa, permenten, potser, una virtual presència en què la funció del grafit i la de la fotografia s’hi combinen.
Sobretot, però, trobe que Panoramio i el Google Earth ens permeten alguna cosa més: saber què mira la gent i en quins llocs concentra la mirada. Una acumulació de petits quadrets blaus així ens ho delata. Es pensà el Google Earth (i el Google maps) com una eina d’aplicació geogràfica, de comunicacions i localització d’indrets i de serveis, Panoramio l’ha convertit en un gran àlbum de família on, en lloc dels esdeveniments socials com aniversaris o actes socials (per a això hi ha, també, el Picassa) s’hi manifesten, mitjançant fotografies clòniques, freqüentment maldestres, els indrets on s’hi concentra, la mirada del turista i, com no, també la meua.
.

1 comentari:

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.