diumenge, 5 d’abril del 2009

Per encetar aquest bloc que ara inicie (no sé quant de temps tindré per continuar-lo amb periodicitat suficient) deixeu-me que pose el punt d'atenció en mi mateix.
Dijous passat s'inaugurà la meua exposició Urbs mínima a la galeria Railowsky. També es presentà el llibre del mateix títol, de l'editorial Afers, on es recollia la totalitat del treball (setanta fotos) i textos de Romà de la Calle, Abel Guarinos, Rafael Rivera i Xavier Serra. La foto mostra un moment de l'acte al que vingueren una bona quantitat d'amics, coneguts i públic amb qui vaig poder compartir una bona estona.
L'acte, però, em mou a reflexionar sobre la fotografia en dues formes de presentació que comporten dues finalitats diferents: d'una banda hi ha la presentació de les fotografies com a objectes individualitzats —tot i pertanyer a una sèrie o treball global— i, per tant, subjectes a la lògica del mercat, diem-ne, d'art, on cada peça té una valoració monetèria i es destina al col·leccionista o client, més o menys habitual, però per l'altra hi ha la publicació, el llibre, on el que predomina és la difusió del conjunt de l'obra, de la idea. Jo, particularment, tindria dificultats per decidir-me'n per una o l'altra, doncs cadascuna d'elles respon a un camp diferent. Trobar una còpia d'unes determinades dimensions amb unes qualitats d'acabat acurades ateny d'una determinada manera el plaer estètic, respon a la pulsió escòpica, però el llibre ens permet la reflexió, i la recreació, sobre aquella primera mirada. Em ve a la memòria, doncs, la segona estrofa del poema IV d'Ausiàs Marc: "Si com las mar se plany greument e crida/ com dos forts vents la baten egualement,/ hu de levant e altre de ponent,/ e dura tant fins que l'un vent à jaquida/ sa força gran per lo més poderós,/ dos grans desigs han combatut ma pensa,/ mas lo voler vers hu seguir dispensa;/ yo·l vos publich: amar dretament vos." Però en el meu cas, eixe "vos" final continua sent doble, tot i ser-ne un: la imatge, siga exposada o editada. Per a mi una bona fotografia és aquella que "funciona" de totes dues formes.
Per cert, per si ho voleu saber, l'exposició podrà visitar-se fins el 12 de maig (Railowsky, C/. Gravador Esteve, 34, València) i el llibre trobar-lo en llibreries o solicitar-lo a l'editorial (Editorial Afers, Apartat de Correus 267, Catarroja, 46470).

5 comentaris:

  1. L'Estellés, Fuster, Ausiàs March. Quin "nivelasso"! Per molts anys.

    ResponElimina
  2. Magnífica exposició i magnífic catàleg. Benvingut al món dels blogs.

    ResponElimina
  3. Vaig gaudir de la teva magnifica exposició, però encara més, de les explicacions ben raonades sobre el pas en l'us del color, en la fotografia. I ara, amb eixa humana relació entre llum i la paraula. Gràcies. j. b.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Francesc, per fi he vist l'enllaç i he trobat el blog...enhorabona per la teva trajectòria.

    Per cert la foto del salò de la teva casa m'encanta, ets un gran visionari...

    Manu

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.